fredag 31. oktober 2008

Du trenger ikke mer enn 6

Jeg har ingen konkrete tanker om denne typen novelle, som kalles for mikronovelle. Dette er første gangen jeg har hørt om denne korte fortellingsmetoden. En mikronovelle er ett og slett 6 ord som skal beskrive en hel historie. For meg kan det kanskje bli utfordrende, for jeg liker å uttrykke meg ved å beskrive forholdsvis nøye. Men på en annen måte kan det være fantasifullt med en slik fortelling beskrevet med 6 ord, for det er mye opp til leseren hva som faktisk er handlingen. Da jeg selv satte meg ned og skulle lage min egen lille mikronovelle, var 6 ord entet for mye, eller for lite. Det var i grunn rimelig irriterende hver gang jeg fikk frem et tydelig buskap, men enten var det 5 eller 7 ord i disse mislykkede mikronovellene. Det er bare 6 ord du skal bruke, og derfor blir disse 6 ordene så immanri viktige. Det er jo hele fortellingen! Her har jeg gjort et lite forsøk:

Han hadde gitt opp før starten.

torsdag 30. oktober 2008

Blogg om OD


Ungdommen i Bangladesh lever et liv som vi her i Norge trolig ikke kan gjenkjenne oss særlig mye i. Vi lever et liv i sus og dus hvor vi stort sett kan bestemme selv hva vi skal gjøre store deler av dagen. Vi klager faktisk over at vi må opp tidlig for å dra på skolen, mens barn og ungdom i Bangladesh vil ofre mye for å få et par timer på skolen hver dag. Dette gjelder helt klart spesielt jenter i ung alder, her har Bangladesh stått frem som et godt eksempel med Shonglap- prosjektet.
Med økt kunnskap og opplæring kan kvinner få muligheten til å starte små virksomheter som kan gi dem inntekt(slik vi så i filmen om Shonglap). I neste omgang vil dette føre til at de blir gode forbilder for barn og unge, og det vil med tiden være med å endre kulturen. Ved at kvinner får inntekt, får de større innflytelse på egen hverdag.
Min mening er at skolegang gir god kunnskap, og kunnskap gir folk generelt bedre overskit over deres egne liv, ikke bare i egen betraktning, men også hvordan stilling hver enkelt har i et samfunn.
Operasjon dagsverk er godt for ungdommen i Norge, men selvfølgelig mest betydningsfullt for ungdommen i Bangladesh. Vi får et nærere innblikk i hvor store forskjeller det er fra Norge til Bangladesh, og de får bedre tilgang til utdanning via vår pengestøtte. Operasjon Dagsverk er absolutt et godt tiltak!

tirsdag 14. oktober 2008

Nynorsk


Nynorsk, ja, hva mer kan vi egentlig si? Hvor begeistret er vi egentlig for å bruke tid, og ikke minst krefter på en form på norsk som overhodet ikke interesserer mer enn èn tredel av ungdommen? Og jeg må vel ærlig innrømme at Ivar Aasen ikke er øverst på ønskelista mi nå det gjelder å lære noe nytt.
Men til tross for at faget ikke er så altfor morsomt og inspirerende, så må vi bare gjøre det beste ut av det. Det byr på mange utfordringer og man må virkelig holde tunga rett i munn når man skriver. Gramatikken er også noe underlig, og det tar litt tid å forstå seg på hvordan man skal bøye forskjellige ord i de forskjellige ordklassene.
Jeg behersker nynorsk helt greit, jeg kunne sikkert lagt litt mer i det, men jeg føler at mine ferdigheter ligger der de skal ligge. Vi får jo en vurdering som teller like mye som alle andre fag på vitnemålet, men av en eller annen grunn føler jeg at det er mange som nedprioriterer nynorsken. Det skal jeg forsøke å unngå.

Norskfaget


Norskfaget er et av de viktigste fagene på skolen, det er landssspråket vårt, folkens! Norsk kan virke litt kjedelig igrunn, vi føler at det er noe vi kan så godt, for vi har snakket dette språket i bortimot 15 år nå, men allikevel sliter mange med å få en middels måleoppnåelse! Det kreves mye til oss ungdommer, vi skal alle skrive som forfattere, som om alt i livet bare dreier seg om å skrive perfekt norsk.
Men det er et faktum at det er veldig viktig å kunne skrive godt og uttrykke seg godt på sitt eget morsmål. Det er nettopp norsken som viser at vi er nordmenn, hva ville vi egentlig vært uten vårt språk?

Mitt forhold til norsk er relativt godt, etter 10 år på skolen med dette faget, begynner jeg å føle at dette språket ligger meg svært nær. Jeg tror at norskfaget i tiden fremover kommer til å by på utfordringer på flere fronter. Vi kommer til å lære nye ting både i norsk histrorie, men også forskjellige måter å skrive og uttrykke seg på.
Blogging er noe nytt for meg, men det kan nok bli spennende å blogge i tiden fremover.

onsdag 8. oktober 2008